8 Linkedin tips voor studenten

Een goed geschreven cv is waardevol, vooral als je straks op zoek gaat naar een stage of baan. Het kan je helpen om je te onderscheiden van de massa en om een voet tussen de deur bij jouw ultieme stage bedrijf. 

Maar alleen een goed cv is niet genoeg; je moet ook weten hoe je jezelf op LinkedIn in de markt zet. Vandaar dat we als stage-experts bij Fiks jou 8 concrete LinkedIn tips meegeven.

We got you! 

LinkedIn Tips

Waarom een Linkedin profiel belangrijk is

Veel bedrijven gebruiken LinkedIn voor twee dingen: Het aantrekken van nieuwe klanten en het werven van nieuw personeel. Je ziet ook dat er steeds vaker stageplekken direct worden aangeboden. Daarnaast gebruikt een groot deel van de recruiters LinkedIn om met studenten in contact te komen. Het is dus belangrijk dat je een LinkedIn profiel hebt als je op zoek gaat naar een stage. Een goed profiel kan je al een heel eind op weg helpen om je te onderscheiden van de massa en aangenomen te worden op je droomstage.

Concrete LinkedIn tips voor studenten

Om er voor te zorgen dat jouw profiel opvalt bij recruiters, zijn er een aantal essentiële dingen die je moet toevoegen. We hebben hieronder een lijstje gemaakt van de belangrijkste dingen dat ieder LinkedIn profiel moet bezitten. 

1. Maak je profiel compleet

Je profiel is één van de belangrijkste elementen op LinkedIn. Het vertelt potentiële werkgevers wie je bent en geeft meteen een eerste indruk af. Op het moment dat je ergens solliciteert, zal jou LinkedIn profiel doorgestuurd worden binnen het bedrijf. Zorg er dus voor dat jouw profiel compleet is om een goede indruk achter te laten.

2. Plaats een professionele foto

Onthoud dat jouw foto de manier is waarmee werkgevers je zullen herinneren. Zorg ervoor dat deze er goed uitziet en dat het professioneel genomen foto is. Benieuwd hoe een goede foto voor LinkedIn of je cv eruit ziet? Hier hebben we ook een blog over geschreven.

3. Zorg ervoor dat je headline duidelijk is

Je headline is wat de aandacht trekt van recruiters en Hr-managers. Zorg ervoor dat deze de meest recente en belangrijke professionele ervaring bevat. De headline dient als de punchline van jouw profiel.

4. Voeg je werkervaring toe

Een van de eerste dingen waar recruiters naar kijken in je relevante werkervaring. Studenten die dus al bekend zijn met een bepaald vakgebied (zoals marketing of sales), zullen sneller uitgenodigd worden op een gesprek. Voeg dus altijd al je werkervaring toe aan je profiel. 

5. Voeg je vorige werkgevers toe

Dit sluit aan bij het vorige puntje. Naast het feit dat je aangeeft wat je al gedaan hebt, is het ook van belang dat je aangeeft waar je dit gedaan hebt. Het komt natuurlijk anders over als je de ervaring hebt opgedaan bij een professioneel bedrijf, dan bij een hobby project. 

6. Voeg andere vaardigheden toe

Hoe meer ervaringen je kunt toevoegen, hoe beter. Je maakt hiermee een sterker profiel aan omdat er meer informatie over jou en je skills te vinden zijn. Probeer hierbij dus ook zo expliciet mogelijk te zijn in de vaardigheden die je bezit.

7. Links naar je persoonlijke website, blog of social media

Een persoonlijke website is altijd een pre. Geen zorgen als je die niet hebt, maar als je deze wel bezit is het ook van belang om hiernaar te linken. Het opzetten van een eigen website laat zien dat je bezig bent met je professionele carrière. Het is dus zeker de moeite waard om dat terug te laten komen op je LinkedIn profiel

8. Een link naar je cv 

Een LinkedIn profiel geldt als een online-cv, maar het is niet verkeerd om ook een link toe te voegen naar je echte cv. Op het moment dat recruiters of geïnteresseerde managers meer over je willen weten, kunnen ze direct je cv downloaden.

Als je deze 8 LinkedIn tips verwerkt in je profiel, kunnen de recruiters niet meer om je heen! 

LinkedIn Tips voor Studenten

LinkedIn optimaliseren voor het vinden van een stage

In de samenvatting sectie, moet je een korte (200-300 woorden) omschrijving schetsen die samenvat wie je bent. Hierin kun je jouw vaardigheden, kwalificaties en ervaring vermelden, maar ook dat je op zoek bent naar een stage. Hierdoor maak je het voor recruiters nog makkelijker om jou een bericht te sturen. 

Hoe haal je het meeste uit je Linkedin profiel?

Zodra je je profiel hebt opgezet, is het tijd om te beginnen met netwerken. De eerste stap is mensen vinden om mee in contact te komen. LinkedIn heeft een sterke zoekfunctie waarmee je mensen kunt vinden op basis van het bedrijf waar ze voor werken, hun functietitel, waar ze naar school zijn geweest, hun branche en meer. Zoek bijvoorbeeld eens naar mensen die werken bij bedrijven waar jij stage wilt lopen. Wellicht zit daar al een mooie connectie tussen. 

Hoe werkt netwerken op LinkedIn?

  • Zoek mensen die dezelfde interesses hebben als jij op LinkedIn
  • Stuur een connectieverzoek
  • Stuur met een connectieverzoek ook altijd een persoonlijk en relevant berichtje mee

Niet iedereen zal reageren, maar niet geschoten is altijd mis.

Stage zoeken via Fiks

Je kunt natuurlijk je LinkedIn profiel bijwerken om de kans op een stage te vergroten, maar je zou ook eens bij Fiks kunnen kijken.

We connecten studenten met interessante stages via WhatsApp. Iedere periode staan er meer dan 300 stages online en melden 2500 studenten zich aan. Voor iedere student zit er vaak wel iets tussen en daarnaast kijken we persoonlijk met je mee om ervoor te zorgen dat je wordt aangenomen.