Stage lopen: 6 tips om aangenomen te worden
Ga je stage lopen? In bijna 99% van de gevallen ben je niet de enige die solliciteert. Je concurreert dus met andere sollicitanten voor dezelfde plek. In deze blog leggen we uit hoe jij je kansen kunt vergroten om aangenomen te worden op je stage.
We got you!
Allright, we gaan ervoor zorgen dat je wordt aangenomen!
- Benadruk je sterkte punten
- Leg de lat hoog, maar niet te hoog
- Doe onderzoek naar het stage bedrijf
- Pas je cv en motivatiebrief aan op de sollicitatie
- Kijk op LinkedIn of je al mensen kent bij het stage bedrijf
- Laat je op weg helpen door persoonlijk advies van Fiks
Let’s dive in👇
1. Benadruk je sterke punten
In je motivatiebrief is het belangrijk dat je jouw sterke punten beschrijft. Leg vervolgens uit hoe je sterke punten het bedrijf zullen helpen hun doelen te bereiken.
Stel je voor dat je een werkgever bent die op zoek is naar een nieuwe werknemer. Wat voor soort kandidaat zou zich onderscheiden van de rest? Iemand die kan laten zien wat hem of haar waardevol maakt voor je bedrijf natuurlijk.
Zoek daarom uit wat je uniek maakt en wat je onderscheidt van de andere kandidaten. Laat dit sterk naar voren komen in je sollicitatie. Vind manieren om je potentiële werkgevers te laten zien hoe jij, met jouw unieke ervaring, waarde kunt toevoegen.
Voor sommige mensen kan dit een bepaalde studieachtergrond zijn of buitenlandse ervaring. Voor anderen is dat een bepaalde skill zoals fotografie of expertise over social media.
Gebruik je sollicitatiebrief (en de sollicitatie zelf) als kansen om deze kwaliteiten te showen. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat het allemaal terug te koppelen is naar de functieomschrijving!
2. Leg de lat hoog, maar niet te hoog
Solliciteer niet op stages die duidelijk buiten je bereik liggen.
Blijf ambitieus, maar realistisch. Waarschijnlijk heb je nu een droombaan in gedachten, maar staar je er niet op dood. Door straks meer ervaring op te doen krijg je een beter beeld van het professionele werkveld, waardoor het beeld van de ideale droombaan verandert.
Houd dus niet vast aan die ene droomstage, maar kijk ook naar andere functies en bedrijven die je de kans geven om jezelf te ontwikkelen. Stage lopen is de eerste kennismaking met het professionele werkveld. Je haalt hier het meeste uit door je open op te stellen en vooral te kijken naar stages en bedrijven waar je veel van kunt leren. Dit is ook het doel van stage lopen.
3. Doe onderzoek naar het stage bedrijf
Voordat je gaat solliciteren is het verstandig om grondig onderzoek te doen naar het stage bedrijf. Waar specialiseren ze zich in? Hoe ziet hun markt eruit en waar liggen de groeikansen?
Op de website is vaak genoeg informatie te vinden waar je iets mee kan. Zo kun je ook je sollicitatie nog specifieker maken. Als er op de website van het bedrijf vermeld staat dat ze met een groot nieuw project gestart zijn, dan kun je hier op inhaken. Vaak heeft een bedrijf ook een ‘over ons’ pagina. Hier kun je vaak meer vinden over de kernwaarden van het bedrijf.
Maak voor jezelf een overzichtje met belangrijke pijlers van het bedrijf en probeer deze te laten terugkomen in je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek. Zo toon je aan dat je je huiswerk gedaan hebt en dat je een serieuze, geïnteresseerde kandidaat bent.
4. Pas je cv en motivatiebrief aan op de sollicitatie
Stem je cv & motivatiebrief af op de specifieke stage waarvoor je solliciteert. Je cv is het liefst niet langer zijn dan een pagina (met een goede profielfoto) en moet de nadruk leggen op de vaardigheden, die jou geschikt maken voor deze specifieke stage. Hierdoor zorg je dat je opvalt en direct bovenop de stapel komt te liggen.
5. Kijk op LinkedIn of je al mensen kent bij het stage bedrijf
Neem een paar minuten de tijd om je netwerk op LinkedIn te bekijken voordat je solliciteert. Ken je misschien al iemand die voor het bedrijf werkt? Als je een bekende tegenkomt, stuur hem of haar dan een berichtje en vraag om een introductie.
Warme introducties zijn een mooie manier om bij een bedrijf binnen te komen. Als iemand jou aandraagt binnen de organisatie heb je een streepje voor op de rest.
6. Laat je opweg helpen door persoonlijk advies van Fiks
Last but not least, kun je ook eens bij ons kijken. Bij Fiks helpen we studenten aan een stage via onze WhatsApp Service. Buiten het feit dat je van ons updates krijgt over nieuwe stages, kijken we ook even persoonlijk met je mee.
Wij weten wel het een en ander over stage lopen en waar bedrijven op letten tijdens een sollicitatie. Door persoonlijk advies en bijvoorbeeld een Cv-check proberen we jou aan een stage te helpen.
Er staan ieder half jaar zo’n 300+ stages online bij Fiks. Hier zit vast en zeker ook iets voor jou tussen. Door je aan te melden voor de WhatsApp Service kunnen wij jou ook matches doorsturen en kijkt Niels even met je mee! Meld je hier aan.